Asp-projektet med Naturskolan i Sigtuna

Det började i höstas med att vi fick veta att det fångats 18 aspar i Garnsviken i Sigtuna. Asp är faktiskt en sorts fisk i det här fallet, en sällsynt fisk som kan bli en meter lång och väga tio-tolv kilo sägs det. Den enda jag hört talas om som ätit asp sa att det inte var så gott, men det kan ha varit tillagningen, gotlänska idbullar och åländska mörtbullar lär vara bra och aspen borde inte vara sämre, snarare tvärt om!

Aspen leker som laxar, de vandrar upp i forsande vattendrag för att lägga sin rom på sten- och grusbottnar där det är gott om syre i vattnet, deras rom är ovanligt känsliga för låga syrehalter. Vi tänkte då att det vore väl en himla bra uppgift för ett antal skolor/klasser i kommunen att ta reda på var dessa garnsviksaspar leker! Det är nämligen deras lekplatser som är dess Akilleshäl om de nu hade haft en häl. Sådana vattendrag har ofta rätats ut, byggts dammar med fördämningar, vägtunnlar och annat som kan hindra dem att vandra upp till sina lekplatser. Ingen lek - inga nya aspar.

Kan vi hitta lekplatsen kan vi kanske också se till att den skyddas från förstörande exploatering. Sagt och gjort, vi började alltså leta rätt på intresserade skolklasser samt ta reda på så mycket som möjligt om aspens levnadsvanor. Vi hittade mycket spännande material via google och youtube med hjälp av latinska namnet Aspius aspius (Linné 1758). Många engagerade aspexperter har vi träffat och talat med och läst forskningsrapporter av, och alla är mycket nyfikna på vad vi kommer få för resultat! Vi sökte och fick också kommunens miljöstipendium som stöd för projektet.

Sju klasser från fyra skolor nappade på idén och projektet börjar idag den 14 april 2008.

Hälsar Peja och Janne  / Naturskolan i Sigtuna

Kommentarer
Postat av: pelle engström

Tack Peja o Janne för en härlig onsdag i Lövstaån.
Hoppas ni gör fler lärorika, äventyrsfulla, utflykter med våra barn,

Pelle, Förälder S:t Pers skola, Sigtuna

2008-04-16 @ 21:54:01
URL: http://peja.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0