Aspprojektet 2008 avslutning...

Hej
Vårt aspletande är nu till ända och vi har lärt oss en väldig massa saker!
tillexempel:

1. Det verkar inte leka asp i Lövstaån, i varje fall inte på det bästa ställe vi hittade och som verkade riktigt lovande (under bron där Uppsalavägen går över ån). Hade aspen lekt där så hade vi hittat rom, men det gjorde vi inte. Rommen är verkligen en mycket effektiv metod att spåra aspen på, en stor hona (och riktigt stora aspar har vi ju sett) kan lägga en halv miljon ägg. Inte konstigt att man hittar dem alltså. De fastnar på det mesta, och våra romfällor har fungerat utmärkt., särskilt kräftburarna.

2. Det gör det ju ännu mer intressant att provfisket i Garnsviken gav så gott resultat på asp, vad gör den där? Är det en jättebarnkammare för asparna från Rosersberg, Uppsala och Väsby/Rotebro? Eller ungdomsgård? Vad aspen gör under sina första år är inte så väl känt och kan ju bli en spännande fortsättning på projektet!
Att sen få veta hur de stora, vuxna fiskarna rör sig skulle också vara spännande att veta, att på något sätt märka fiskar precis som man ringmärker fåglar och sen genom återfångster kunna få ledtrådar kring fiskarnas rörelser.

3. Vår asprom har kläckts och ett litet gäng småaspar (18-20 mm) simmar piggt omkring i ett litet akvarium på Näsudden. De är tydligt att de är stimfiskar i den här åldern i alla fall. Vi har ganska gott om bilder och små filmsnuttar av dem i olika storlekar, de är väl ca 4 veckor just nu. Men de är förfärligt besvärliga att fotografera.

Vi tackar alla deltagande elever,föräldrar och lärare, Söderby för kanottransporter, Stadsbyggnadskontoret för stöd och hjälp, Sigtunabygden tidning för fint reportage, Miljö och hälsoförvaltningen för miljöstipendiet samt Joel, Jenny, Pelle och andra Aspexperter som gett oss massor av stöd och kunskap. Vi återkommer nog med nya idéer framöver!
Lite kompletterande bilder kommer förhoppningsvis snart in på bloggen också, blandannat ursöta yngelbilder.

Hälsningar Peja och Janne/ Naturskolan i Sigtuna

RSS 2.0