Aspprojektet dag 2 tisdag 15 april





ankomst dag 2Vi samlas vid Hova nära bron där Lövstaån går under vägen.
morgondimmorna lättar
När solen kom fram började markerna att torka upp och dimmorna steg. Vi är på väg till Forsbyfallet på gränsen mot Knivsta.
forsbyfallet 2
Fallet är fantastiskt vackert, de senaste dagarnas regn gör att det är full fart på vattnet, men också att det är mycket grumligt. I går kväll rapporterades gäddor stå och lura i bakvattnen, de är här för att leka de också. En kille stod på span vid forsnacken och fick se tre fiskar pila förbi i fallet, de var "ett par decimeter" långa, men vi vet inte vad det var för sort. Det är svårare med fisk än med fågel, allt går blixtsnabbt och vattnet är svårt att se in i.

Forsbyfallet1Man blir lite hypnotiserad av att stå och spana och lyssna på bruset, men Näcken visade sig inte, bara näckmossa utan romkorn. Vi la ut fler romfällor här för att kunna se nästa vecka om det fastnat något.utläggning av romfällorromfälla modell hönsnätSå här ser hönsnätsmodellen ut. De binds fast med linor och några stenar stoppas i som tyngd vid behov. Det blir spännande att se hur de fungerar.
balansgång i forsen
DAGS ATT PADDLA IVÄG
paddlingen startarjag kliver i
Här kliver jag i kanoten, straxt innan kunde vi spana på en gammal vackert vitstjärtad havsörn som kretsade över Hova. Ormvråkar, lärkor i mängder, tofsvipor, gulsparv och gräsänder fanns runt oss mest hela dagen.
Idag var paddlingen från ett ställe till ett annat ner längs ån. Det var ganska bra fart på vattnet men intte alls någon fors förstås. Det gjorde att kanoterna lätt snurrade om så att aktern kunde hamna först och det blev lite rörigt ibland. Det var svårt att hålla tillräckligt avstånd så det blev mycket krockande.
Vi kom till en gammal traktorbro som vi inte kunde komma under och där stannade vi och åt lunch. Vi hade verkligen tur med vädret, solen stekte och det blev riktigt varmt.
Den fortsatta turen blev riktigt läcker, då åkte vi igenom Kölingen nedanför sjöberget. Kölingen är en gammal sjö/våtmark som dikats ut men nu under vårfloden var det verkligen som att hamna mitt i en fågelsjö. Beckasiner flög upp i stora mängder, gräsänder och grodor kvackade, krickor (sveriges minsta andfågel) flög runt och hördes överallt. Grågäss kacklade här och där och jag tror gäddleken var igång i ett hörn, det var stora plask därborta i alla fall. Dubbeltrastar flög också smattrande runt. Här skall naturvårdsåtgärder genomföras framöver har jag hört så att Kölingen kan behålla sin vattenyta under större delen av året och inte bara under vårfloden.bökigt hinderEfter Kölingen dök några bökiga passager upp där vi fick staka och dra oss fram. Ganska möra av paddling och sol närmade vi oss slutet på turen. Det sista vi fick se var ett litet träd fällt av en bäver för inte så länge sedan.bävergnagDet är verkligen häftigt att detta djur blivit såpass vanligt under senare år.

Nu ligger kanoterna kvar på plats och väntar på morgondagens klass och fortsatta upptäckter.
Tack för idag.
Peja och Janne / Naturskolan i Sigtuna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0